FAQ

Hulp nodig?

Klik op het onderstaande onderwerp om het antwoord op uw vraag te vinden.

Vind je niet wat je zoekt? Neem contact op met ons.

Collecties

Alpino biedt drie collecties patrouilletenten aan: Alpino, Europ en Castor. Elke collectie verschilt voornamelijk in keuze van materialen, productielocatie en prijsklasse. Al onze patrouilletenten, ongeacht de collectie, zijn behandeld om waterafstotend, rotbestendig en UV-bestendig te zijn. De Castor collectie is bovendien brandvertragend, wat voor extra veiligheid zorgt.

In deze vergelijkingstabel vind je alle verschillen terug tussen de patrouilletenten.

Alpino biedt drie ruime groepstenten aan: de Senior tent, de Polyservice tent en de Castor Base tent. Hoewel ze verschillen in oppervlakte, materiaal en frameconstructie, hebben ze allemaal dezelfde kwaliteitsbehandeling ondergaan om waterafstotend, rotbestendig en UV-bestendig te zijn. Bovendien biedt de Castor Base tent extra veiligheid dankzij haar brandvertragende behandeling.

Alle verschillen tussen deze drie groepstenten vind je terug in dit vergelijkingsdocument.

Brandvertragendheid

Als je specifiek op zoek bent naar een brandvertragende tent voor je jeugdbeweging, dan is de Castor collectie de ideale keuze. Zowel de Castor patrouilletenten als de Castor Base tenten zijn gemaakt van hoogwaardig brandvertragend polyester katoen.

Er zijn verschillende normen voor de classificatie van brandvertragende stoffen. Volgens de CPAI-norm moet de stof zichzelf binnen 10 seconden na direct contact met een vlam doven, zonder overmatige rookontwikkling of vorming van gesmolten druppels om als brandvertragend te worden geclassificeerd.

Deze video toont het verschil tussen een brandvertragende stof en een niet-brandvertragende stof.

Verschillende normen worden gebruikt om te bepalen of stoffen brandvertragend zijn, zoals de M-normen, B-normen, ISO-normen, CPAI-normen, etc. Deze normen passen specifieke testmethoden toe om te bepalen of een stof aan de brandvertragende criteria voldoet.

Bij World of Tents, het moederbedrijf van Alpino, testen wij onze stoffen zowel in externe als interne laboratoria volgens verschillende testmethoden. 

Onze Castor patrouilletenten en Castor Base tenten zijn gemaakt van polyester katoen die grondig is getest en gecertificeerd als brandvertragend, voldoen aan de CPAI-norm en zijn voorzien van een M1-certificaat.

Neem contact met ons team om deze certificaten te verkrijgen.

Het is altijd het veiligst om ervoor te zorgen dat je tent op een veilige afstand van vuurbronnen staat. Hou hierbij ook rekening met de wind, want als deze plots opflakkert kan deze je klein kampvuur in een ongewild grote brand omtoveren. 

In het geval je tent toch in contact zou komen met een vuurbron, is een brandvertragende tent inderdaad veiliger dan een tent die niet brandvertragend is. Dit komt doordat de brandvertragende materialen zo zijn ontworpen om de verspreiding van vuur te minimaliseren en de inzittenden van de tent extra tijd te geven om veilig uit de tent te geraken.

Het is echter belangrijk om op te merken dat brandvertragende tenten niet volledig vuurvast zijn en dat het nog steeds belangrijk is om passende veiligheidsmaatregelen te nemen bij het gebruik van elk type tent.

Alle producten die gebruikt worden voor de brandvertragende behandeling van de Castor tenten voldoen aan REACH, een verordening die de menselijke gezondheid en het milieu beschermt tegen de risico’s van chemische stoffen.

Onderdelen & accessoires

Alpino biedt optioneel twee typen grondzeilen aan voor de patrouilletenten, zodat je kan kiezen wat het beste werkt voor je jeugdbeweging. 

Beide grondzeilen zitten los van de tent, zodat je de tentwanden makkelijk kan oprollen voor extra ventilatie.

 • Het standaard grondzeil

Verkrijgbaar voor de Alpino, Europ en Castor patrouilletenten

Dit grondzeil bestaat uit twee afzonderlijke delen, vervaardigd uit stevige PVC, die los in de tent worden gelegd.

 • Het badkuip grondzeil

Verkrijgbaar voor de Alpino en Europ patrouilletenten

Dit grondzeil bestaat uit één stuk en heeft opstaande wanden. De opstaande wand van het grondzeil is rondom voorzien van een Velcro strook. De tent zelf is uitgerust met Velcro lapjes die aan de Velcro strook van het grondzeil kunnen worden bevestigd.

Lees meer over deze twee types grondzeilen in dit vergelijkingsdocument.

Bij de aankoop van een patrouilletent, ongeacht of het een Alpino, Europ of Castor patrouilletent is, zijn de volgende accessoires altijd inbegrepen en zijn ze ook afzonderlijk verkrijgbaar in onze webshop:

 • Tent
 • Buitentent
 • Frame bestaande uit een nok en verschillende verticale tentpalen
 • Piketten
 • Kabels
 • Transportzak

Het grondzeil is niet inbegrepen bij de aankoop van je patrouilletent, maar is wel afzonderlijk verkrijgbaar in onze webshop.

De palen van de Europ en Castor patrouilletenten zijn onderling verwisselbaar. Daarnaast zijn de noklatten van de Alpino, Europ en Castor patrouilletenten even lang en dus ook onderling verwisselbaar.

Alle palen en noklatten zijn apart verkrijgbaar op onze webshop.

Tent opzetten

Bij aankoop van een Alpino tent wordt standaard een handleiding meegeleverd die je stap voor stap door het opzetten leidt. Deze handleiding en een stapsgewijze instructievideo kunnen steeds geraadpleegd worden op de productpagina van je tent.

Onderstaande tips kunnen handig van pas komen als je je tent bij ongunstig weer wilt opzetten. 

Kies om te beginnen een kampeerplek die zo min mogelijk blootgesteld is aan de wind. Zet je tent hierbij zodanig op dat de wind langs de zijkanten van de tent waait en niet recht op de ingang van je tent. Bevestig ook meteen de vier hoeken van je tent om de stabiliteit ervan te waarborgen. 

Als je je tent niet stevig kan verankeren, kan je proberen zware stenen op de scheerlijnen te leggen rondom de tent. Bij storm of hevige wind kunnen ook extra scheerlijnen gekruist bevestigd worden aan de noklat van je tent voor extra stevigheid.

Om veiligheidsredenen raden we je wel aan om je tent af te breken bij heel zware stormen.

Winkel & showroom

Alpino heeft niet langer een fysieke winkel waar permanent alle tenten opgesteld staan. Op onze testsite in Ronse zijn er wel permanent een aantal tenten opgesteld. 

Wil je graag een aantal tenten in het echt zien? Maak dan eerst een afspraak met ons team. We leiden je met plezier rond onze collecties.

Onderhoud en herstellingen

Naast ons aanbod wisselstukken (palen, grondzeilen, binnen- en buitententen, …), kan Alpino ook herstellingen uitvoeren aan je tent in ons naaiatelier.

Van september tot en met midden december kan je bij Alpino terecht om je Alpino tent te laten herstellen. Hou er rekening mee dat wij geen tenten herstellen van andere merken. 

Alle informatie omtrent het aanvragen van een herstelling vind je hier. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Alle Alpino tenten zijn vervaardigd uit een waterafstotende stof die water afstoot bij contact en toch ademend blijft. Je hoeft je Alpino tent dus niet extra te behandelen voordat je gaat kamperen.

Als je echter merkt dat de waterafstotendheid van je tent afneemt na een aantal jaren kampeerplezier, kan je je Alpino tent zeker opnieuw behandelen of impregneren. Zorg ervoor dat je hoogwaardige behandelingen gebruikt, zoals bijvoorbeeld de Hydrolin-behandeling die in onze webshop wordt verkocht.

Voordat je je tent opnieuw behandelt, moet je ervoor zorgen dat deze goed is opgezet en schoongemaakt. Breng de behandeling gelijkmatig aan op zowel de binnen- als buitenkant van het doek, met behulp van een borstel of een spray. Laat nadien je tent volledig drogen voordat je weer gaat kamperen.

 

Hoewel alle Alpino tenten waterafstotend zijn, kan het toch gebeuren dat er een kleine hoeveelheid water door de stof komt of dat je tent vochtig aanvoelt bij het eerste gebruik. Dit is normaal en wij raden je aan om je katoenen tent voor het eerste gebruik volledig nat te maken om de waterdichtheid te optimaliseren. Door de stof nat te maken, zullen de vezels van de katoenen stof opzwellen en uitzetten, waardoor eventuele gaatjes in de stof worden gedicht.

Om je katoenen tent nat te maken, zet je hem simpelweg op en besproei je hem met een tuinslang totdat het materiaal volledig nat is. Vergeet niet om je tent achteraf volledig te laten drogen voordat je hem opbergt om zo schimmelvorming te voorkomen.

Om ervoor te zorgen dat je tent lang meegaat, is het belangrijk om die altijd volledig droog op te bergen voor je volgende kampeeravonturen. Om je tent snel te drogen, hang je hem best op in een goed geventileerde ruimte, bij voorkeur in direct zonlicht, en open je alle deuren en raampjes voor extra ventilatie. Hou er ook rekening mee dat het grondzeil van je tent volledig droog moet zijn voordat je je tent opbergt.

Vermijd het gebruik van warmtebronnen, zoals een kampvuur, kachel of verwarming, om je tent te drogen. Dit zou de stof en de naden van je tent kunnen beschadigen.

Alle Alpino tentdoeken werden grondig behandeld met REACH-conforme afwerkingsproducten en getest om ervoor te zorgen dat ze bestand zijn tegen schimmel. Het blijft echter belangrijk om je tent met zorg te behandelen om schimmelontwikkeling te voorkomen. De plaats van je kampeerplek en de samenstelling van de stof kunnen van invloed zijn op de mate waarin de tent bestand is tegen schimmel. Zo zullen natuurlijke materialen zoals katoen gevoeliger voor schimmel zijn dan polykatoen.

Er bestaat helaas geen wondermiddel om schimmelvlekken uit je tent te verwijderen. Hoewel je soms zal lezen dat chloor, azijn of natriumbicarbonaat te gebruiken om schimmel te verwijderen, kunnen deze middelen de behandeling van het tentdoek beschadigen en de levensduur van je tent verkorten.

Om te voorkomen dat schimmel je tent aantast, is het belangrijk zorg te dragen van je tent. Hier zijn enkele nuttige tips:

 • Zorg ervoor dat je je tent op de juiste manier opzet. Zo kan het water gemakkelijk weglopen.
 • Berg je tent op in een droge, propere en goed geventileerde ruimte.
 • Ventileer je tent regelmatig om de vochtigheidsgraad in je tent te verminderen. Hoe minder vocht in de lucht, hoe minder kans op schimmelvorming.
 • Maak je tent regelmatig schoon, vooral wanneer je vuil opmerkt. Vuil kan vocht opslaan en zo een ideale omgeving creëren voor schimmel om te groeien. Onderneem onmiddellijk actie als je schimmel opmerkt: hoe langer je de schimmel op je tent laat zitten, hoe moeilijker het wordt om die te verwijderen.

Dat is zeker mogelijk. Hierbij is het belangrijk om een professionele wasserij te kiezen die ervaring heeft met het reinigen van outdoor uitrusting en specifiek tenten. Niet alle wasserijen hebben de expertise of de apparatuur om je tent goed te reinigen en te onderhouden. Daarnaast is het ook belangrijk om op te merken dat sommige reinigingsmethoden de waterdichte coating of andere behandelingen van je tent kunnen beschadigen.

Neem gerust contact op met ons team als je vragen hebt over het reinigen van je tent.

Je geniet van twee jaar wettelijke garantie op alle Alpino tenten. Deze garantie is van toepassing op productiefouten die voorkomen bij normaal gebruik en onderhoud. 

Heb je vragen hieromtrent? Neem een kijkje in ons garantiebeleid of contacteer ons.

Online bestellingen

Bij het plaatsen van een bestelling kan je kiezen tussen afhaling of verzending naar een door jou gekozen adres. 

Als je ervoor kiest om je bestelling af te halen, zal ons team contact met je opnemen om de afhaling in te plannen. Dit kan van maandag tot en met vrijdag, telkens van 9u tot 12u in de Leuzesesteenweg 127 in Ronse na afspraak.

Je hebt als consument het recht de aankoop binnen de 14 dagen te annuleren wanneer de verkoop online of op afstand plaatsvindt. Deze periode van 14 kalenderdagen gaat in vanaf de levering van je bestelling. Het product moet onbeschadigd, ongebruikt, volledig en in zijn oorspronkelijke verpakking worden teruggestuurd.

Neem contact met ons op als je een product wil terugsturen.

Alle producten die online in stock zijn, zijn beschikbaar binnen de 3 à 5 werkdagen. Eens je bestelling klaar ligt, neemt ons team contact met je op om de afhaling of verzending te regelen.

De verzendkosten worden berekend op basis van het gewicht van je bestelling en de bestemming van de levering. Voor je bestelling afgerond is, krijg je in het winkelmandje de verzendkosten te zien.

Een afhaling in ons magazijn in Ronse is kosteloos.

Functionele cookies

Wij gebruiken cookies om je de beste ervaring te geven op onze website. Als je deze site blijft gebruiken, gaan wij ervan uit dat je er tevreden mee bent.

Aanvullende cookies

iFrames/embeds

Analytics

Google Tag Manager

Facebook Pixel

Google Tag Manager